uk loan

4. sz. egység

Speciális lakásotthonok

Hegykő, Itatókút

tel, fax: 99/329-060

Szakmai vezető: Harasztovics Kornélia

email:Harasztovics Kornélia

Szakmai felépítés:
“Kutas-ház” Speciális Lakásotthon -8 fő fiú:  14 – 18. életévig
“Forrás-ház” Speciális Lakásotthon -8 fő lány: 14 – 18. életévig

Szakmai vezető: 1 fő
Nevelő: 4 fő
Gyermekfelügyelő: 7 fő

A szakmai egységhez tartozó egyéb szakalkalmazottak:
– pszichológus
– gyógypedagógus
– fejlesztőpedagógus
– gyermekvédelmi ügyintéző
A gyermekek- fiatalok egyre nagyobb számban és talán egyre korábban szakadnak ki a családjukból és hagyják ott idő előtt az iskolát. Kimutathatóan erősödik körükben a kriminális befolyás, túl sokan válhatnak az erőszak áldozatává, és egyben nem ritkán az elkövetőjévé is.
A fiatalok közül sokan nőnek fel munkavállalói tapasztalatok nélkül, így pályakezdés helyett mindenféle pótmegoldásra kényszerülnek.
A probléma komplex megközelítése- a speciális szükségletű gondozott pszichológiai és szociális állapotának felderítése, terápiája, a különböző képzettségű szakemberek egybehangolt, a gyermek, család- gyermekközösség érdekeit szem előtt tartó hatékony beavatkozása.
A tanulási képességet vizsgáló szakértői és rehabilitációs bizottságok mintájára bizottságok működtetése szükséges, amelyek feladata ( bio-, pszicho-, szociális szempontú) diagnózis megállapításán túl a gondozás jellegének és körülményeinek kijelölése, valamint a meghatározott időpontokban való felülvizsgálata a családdal/ gyermekotthonnal kapcsolatot tartó családsegítő szakember bevonásával.